Lajmet e fundit

06 / Mars / 2010

Ushtrimet bëjnë diçka të mahnitshme për shëndetin tuaj. Ndoshta nuk është d

Lexo më shumë...

Ku gjindemi ne?

Kliko këtu...

Takat e larta dëmtojnë shpinën dhe këmbët

08 / Mars / 2010

Ekspertët kritikojnë këpucët dhe sandalet moderne, duke u dhënë femrave disa këshilla të vlefshme

Këpucët femërore të propozuara nga moda janë të
papërshtatshme për mirëmbajtjen e këmbëve. Ja se pse...

Sipas një sondazhi të një shoqërie amerikane, 6 në 10 gra u vjen turp prej këmbëve të tyre, sepse i kanë të deformuara. Ekspertët 
amerikanë kanë vendosur t’i ndihmojnë, duke u dhënë disa këshilla të vlefshme. E para: sipas ortopedëve, edhe pse këpucët, apo sandalet që veshin janë në modë, “prej tyre është mënyra më e mirë për të marrë infeksione dhe për t’u vrarë”. Ka nga ata ortopedë që theksojnë se këpucët e larta nuk e lejojnë këmbën të eci në mënyrë natyrale. Shpesh të gjitha vajzat janë të prirura të veshin këpucët e gabuara: me këpucë të mira e të rehatshme evitohen kallot dhe për më tepër këmbët janë të mbrojtura nga gërvishtjet dhe incidentet e vogla që ndodhin gjatë ditës. “Të ecësh zbathur mbi rërë, apo mbi gurë të vegjël është një ushtrim i mirë, sepse vihen në lëvizje të gjithë muskujt e këmbëve”, thekson një mjek ortoped. Në të gjitha situatat e tjera, kryesore është zgjedhja e këpucës së rehatshme. “Ato që bëjnë më shumë gabime në këtë drejtim janë femrat, të cilat mbi gjithçka vënë pamjen estetike, duke lënë mënjanë rehatinë e këmbës. Pikërisht për këtë, në 70% të rasteve janë femrat, më shumë sesa meshkujt, që kanë probleme me këmbët”. Me sa duket beteja e ortopedëve është e vështirë, sepse ata që e bëjnë ligjin nuk janë mjekët, por moda dhe stilistët. Nëse do të
ishte e kundërta, takat e larta do të ishin zhdukur me kohë. Taka më e përshtatshme për
këmbët tona është 3-4 cm. “Kjo lartësi ndihmon që pesha e trupit të mos peshojë vetëm në një vend, por të shpërndahet mes shputës dhe thembrës. Takat e larta dhe shumë të holla e shtyjnë këmbën përpara dhe e gjithë pesha bie mbi shputë, duke u shkaktuar kështu dëme të mëdha muskujve të këmbës dhe shpinës. Edhe pse shkaktojnë kaq shumë
dëme, stilistët vazhdojnë t’i propozojnë këto modele, sepse me to veshjet duken më tërheqëse dhe femra duket më elegante. Për shkak të takave të larta, edhe ecja është më e çekuilibruar, sepse pas çdo hapi trupi sforcohet për të gjetur stabilitet në një pozicion
që nuk është natyror”. Dhimbja e shpinës, që mund të shfaqet kur mbahen takat e
larta, i detyrohet faktit që trupi duhet të përshtatet me një ekuilibër të ri. Nëse kjo dhimbje
zhduket pas disa orësh, nuk është ndonjë sinjal alarmi. Gjithsesi, takat e larta mund të shkaktojnë probleme edhe në shtyllën kurrizore. Kjo lloj këpuce duhet të vishet vetëm me raste të veçanta dhe për disa orë, duke mos e bërë një zakon të përhershëm. Edhe alerinët me këpucët  e tyre të sheshta nuk duhet t’I përdorin për një periudhë të gjatë, apo të ecin me to gjatë gjithë ditës, sepse lodhin thembrat dhe mund të shkaktojnë ënjtjen e këmbëve.
Përveç takave të larta, edhe sandalet dhe shapkat me gisht, që nga pamja e jashtme duken mjaft komode, fshehin shumë gjëra. Këto lloj sandalesh dhe shapkash mund të përdoren
nëpër pishina, ose plazhe. Përdorimi i tyre në qytet dhe ecja me orë të tëra duhen shmangur medoemos. Ortopedët amerikanë theksojnë se kjo lloj sandaleje nuk është e përshtatshme për këmbën gjatë ditës. Zakonisht këto lloj sandalesh dhe shapkash janë të përbëra me materiale jo cilësore dhe mund të shkaktojnë dhimbje kyçesh, thembrash dhe
ënjtje mes gishtave të këmbës. Më të papërshtatshme janë ato plastiket. “Mes gishtit të pare dhe të dytë të këmbës ka arterie dhe muskuj nervorë që mund të dëmtohen nga këto lloj shapkash, apo sandalesh dhe kryesorja nuk i mbrojnë këmbët”. Shapkat me gisht
Preferohen më shumë nga vajzat, por duhen përdorur vetëm për plazh. Për pjesën tjetër të
ditës duhen zgjedhur këpucë të rehatshme
SHAPKA
DEFEKTET Edhe pse janë shumë të lehta, shollat nuk janë të përshtatshme
për harkun e këmbës

PROBLEMET Ënjtje këmbësh, lodhje të thembrave

KUJDESI Nuk duhet t’i vishni për rrugë të gjata, apo periudha të zgjatura
Duhet të zgjidhni modelet me taban të butë Të keni gjithmonë parasysh
që sholla të mos jetë shumë e përkulshme

SANDALE ME GISHT
DEFEKTET Mungesë mbështetjeje për këmbën, mungesë mbrojtjeje
PROBLEMET Irritim mes gishtit të parë dhe të dytë, lodhje dhe ndrydhje

KUJDESI Duhet të shmangni materialet plastike Nuk duhet të vishni
sandale apo shapka me një gisht, nëse udhëtoni për orë të tëra
KËPUCË BALETI
DEFEKTET Mungesa e takave I lodh më tepër thembrat; materialet me të
cilat përbëhen mund t’i dëmtojnë këmbët

PROBLEMET Lodhje, ënjtje të thembrave, ashpërsim

KUJDESI Nëse shapka fërkohet pas këmbëve, duhen përdorur medoemos
antikallo; nuk duhet të vishen në rrugë të gjata

TAKAT E LARTA
DEFEKTET Nëse lartësia e takes e kalon 5 cm, këmbët sforcohen, bariqendra
e trupit spostohet përpara

PROBLEMET Dhimbje të këmbëve dhe shpinës, ndrydhje

KUJDESI Duhet të përdorni sandale me takë 3-4 cm; nëse sandalja fërkohet
pas këmbës, përdorni antikallot e duhura; sandalet me taka të larta mos i vishni çdo ditë;
përdorimi maksimal duhet të jetë 2-3 orë

SANDALE ORTOPEDIKE
DEFEKTET Bariqendra e trupit spostohet përpara. Shpesh sholla e ul ndjeshmërinë
e këmbës në lidhje me terrenin

PROBLEMET Dhimbje shpine dhe kyçesh, ndrydhje, dhimbje dhe ashpërsim të
tabanit të këmbëve

KUJDESI Nuk duhen veshur çdo ditë, përdorini 2-3 orë; evitojini shollat plastike,
pasi nuk janë në gjendje të ndiejnë goditjet

ÇEKUILIBRI Takat e larta, përveç problemit të deformimit, mund t’u shkaktojë dëme
muskujve dhe tendinave.Nëse përdorni këpucë të rehatshme, pesha e trupit përhapet në të gjithë këmbën, pa sforcuar pjesë të ndryshme.


Kirurgjia estetike Për të ndjekur modën, femrat “korrigjojnë” këmbët
Ashtu si zakonisht, tendenca e fundit vjen nga përtej oqeanit, pikërisht nga Los
Anxhelosi dhe Nju Jorku. Moda e fundit, të cilës nuk mund t’I bësh bisht, nëse do të jesh
“cool” siç thuhet sot, janë takat e larta që mbahen gjithmonë dhe kudo: në zyrë, në festa me miqtë, në fundjavë. Një shembull? Victoria Beckham është fotografuar në çdo
moment të ditës me taka të larta, të paktën 12 cm. Por si është e mundur ta përdorë
këtë stil pa ndjerë dhimbje? Me siguri është një problem i vështirë, por ja zgjidhja: ndërhyrjet periodike kirurgjikale në tabanin e këmbës. Ky lloj “transformimi” trupor
(që kushton rreth 500 dollarë për një ndërhyrje) është i brendshëm: ndërhyrja përsëritet
çdo 5-6 muaj, sepse materiali merret nga organizmi. Për të mbajtur sandale elegante
e me gurë të çmuar, duhet të kesh këmbë dhe gishtërinj të bukur. Për t’i rimodeluar
këto të fundit, nëse nëna natyrë nuk është treguar shumë bujare, të gjithë mund
t’i drejtohen kirurgjisë estetike, ku çmimi nuk i ka kalon tremijë dollarë.

Skema Anatomike

Kliko këtu...

Galeria

Kliko këtu...

Konsultim ONLINE

Kliko këtu...

Kontakti

Kliko këtu...

Copyright © 2008/2009 - Fiziomed - Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Dizajnuar & Zhvilluar: DIZAJNSHQIP